сряда, 2 март 2016 г.

Торта Естерхази

Вече написах колко много харесвам торта Династия. Другата торта, която се кипри до нея в моя личен топ 3 е Естерхази. Рецепти за нея има много в интернет. До колкото съм запозната оригиналната глазура за нея е разбит белтък със захар и "паяжина" от тъмен шоколад. Аз обаче не харесвам особено този вкус и затова я правя с бял ганаш.


За блатовете (аз правя 6 блата с приблизителен диаметър 24-26 см):
8 белтъка
200 г смлени и запечени бадеми
180 г захар
2 ванилии

Белтъците се разбиват на сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Постепенно към тях се прибавя и захарта. Бадемите се смесват заедно ванилията. Когато белтъците и захарта са се смесили напълно към тях се добавят бадемите и ванилията. Бърка се внимателно, с шпатула, за да се запази максимално "въздухът" в сместа. Пригответе си 6 листа хартия за печене и от опаковата им страна очертайте кръг с диаметър около 24-26 см. Разделете сместа приблизително на 6 равни части. Всяка част разпределете от лицевата част на хартията (може да я намажете леко с олио, за да ви е по-лесно при отделянето на готовия блат), като се стараете да спазвате очертанията на кръга. Блатовете се пекат на предварително загрята на 150-160 градуса фурна. Когато са изпечени самите блатове са много крехки подобно на тортата Династия. Затова изчакайте самият блат да изстине добре преди да го отлепите от хартията. Съветвам ви между опечените блатове да поставите хартия за печене (може да ползвате тази, върху която сте пекли блата), за да предотвратите евентуалното залепване на блатовете един за друг.

За крема:
8 жълтъка
150 гр захар
50 гр брашно
250 гр топло прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
250 гр меко масло

Жълтъците се разбиват със захарта, брашното и малко мляко. Получената рядка каша се добавя постепенно към останалото сварено, горещо мляко и се сварява крем. Ароматизира се с лимона и ванилията. Готовият крем се покрива със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно. Мекото масло се разбива с миксер. Когато жълтъчният крем е напълно изстинал се смесва с масления крем. Бърка се отново с миксер.

Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Кремът мажете тъничко. Уверявам ви, ще ви стигне за цялата торта. Когато тортата е измазана с крем я сложете за 2 часа в хладилник преди да направите глазурата.

За глазурата:
50 гр. бял шоколад
100 мл сладкарска сметана (можете да използвате и подсладена, и неподсладена)
50 гр. тъмен шоколад

Сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Когато това стане се отстранява от котлона в нея се слага начупения бял шоколад и се бърка до пълното му разтопяване. Оставете глазурата леко да се охлади и залейте с нея тортата.
Разтопете тъмния шоколад, сложете го в малък пош (аз съм ползвала и най-обикновена хартия за печене направена като фуния) и направете шарки по ваш избор.
Отстрани може да облепите тортата с ядки. Правила съм я и с филирани бадеми, и с млени бадеми (орехи) и моето лично предпочитание е ядките да са смлени. Понякога, както се вижда на снимката по-долу блатовете не се отличават ясно от крема, но уверявам ви вкусът винаги, винаги е чудесен!


П.П. Снимките са актуализирани на 12.09.2019 г.

Снимката, която споделям по-долу е на тортата, която правих за рождения ден на моята свекърва преди няколко години.




Розичките и гълъба са от готов фондан.







Няма коментари:

Публикуване на коментар