вторник, 1 март 2016 г.

Торта Династия

Има торти, които като ги хапнеш и се чудиш опитвал ли си някога толкова вкусно нещо. Ето това е торта Династия на Йоли. Когато решавах коя торта да направя за прощъпулника на Лора не се чудих дълго. Единствено двубоят беше между Династия и Естерхази. Публикувам рецептата, така както я е дала и Йоли, защото, когато нещо е толкова съвършено като вкус няма какво да се добави или промени.

За блатовете:
10 белтъка
300 гр кристална захар
300 гр смлени леко запечени орехи
3 с. л. брашно
кора от 1 лимон
ванилия
Белтъците се разбиват на сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Постепенно към тях се прибавя и захарта. Орехите се смесват заедно с брашното, ванилията и лимоновата кора. Когато белтъците и захарта са се смесили напълно към тях се добавят смесените орехи, брашно, ванилия и лимонова кора. Бърка се внимателно, с шпатула, за да се запази максимално "въздухът" в сместа. Върху хартия за печене се очертава кръг с диаметър 24-26 см., изсипва се 1/3 от сместа се разпределя, така че да заеме приблизително диаметъра на кръга. По същият начин се постъпва с останалите 2 блата. Блатовете се пекат на предварително загрята на 150-160 градуса фурна. Когато са изпечени самите блатове приличат на големи ореховки и затова трябва да се внимава при отлепянето им от хартията.

За двата вида крем:
1 литър прясно мляко
1 ч. ч. захар
8 с. л. с връх брашно или 150 гр
10 жълтъка
кората от 1 лимон
ванилия

Отделно за светлия крем: 
250 гр меко масло
100 гр пудра захар

Отделно за тъмния крем:
200 гр натурален шоколад

Жълтъците се разбиват със захарта, брашното и малко мляко. Получената рядка каша се добавя постепенно към останалото сварено, горещо мляко и се сварява крем. Ароматизира се с лимона и ванилията и се разделя на 2 части, за светъл и тъмен крем. 
Приготвяне на светлия крем: Готовият крем се покрива със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно. Мекото масло се разбива с пудрата захар. Когато жълтъчният крем е напълно изстинал се смесва с масления крем. Бърка се с миксер.
За тъмния крем: Докато крема е съвсем топъл се добавя тъмния шоколад начупен на малки парченца. Разбърква се добре, докато шоколада се разтопи и се смеси с крема. Купата, в която е крема се покрива със стреч фолио и се оставя на изстине. 

Сглобяване на тортата:
Редът е блат, светъл крем, тъмен крем и отново, докато се сглоби цялата торта.

Украсата е въпрос на лично предпочитание.

При мен в случая, беше готов фондан. По принцип гледам на фондана само като украса и затова исках да е поставен така, че лесно да мога да го махна при нарязването на тортата. Затова направих самата украса отделно и в деня на тържеството я наредих малко преди самото поднасяне. Кончето направих от пластелин, защото от фондан не можах да го направя толкова детайлно, колкото исках. На самата пътечка с глюкоза "залепих" малко стреч фолио и поставих кончето отгоре.

Ако обичате да правите торти, а досега не сте правили Династия, не се бавете повече! Тази торта заслужава да бъде опитана от всеки истински любител на сладкото :-) На мен ми е в топ 3 на най-обичаните торти.

П.П. Част от снимките ги прави моята сестра.







Няма коментари:

Публикуване на коментар