петък, 31 март 2017 г.

Картофени кюфтета

Обичам ги! Споделям ги :-) Рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)


Продукти:
1 кг. картофи
1 яйце
1 глава лук (или няколко стръка зелен лук)
100-150 г натрошено сирене
100-150 г настърган кашкавал
черен пипер
чубрица
магданоз
целина

За паниране:
2-3 яйца
брашно

Картофите се измиват много добре. Без да се белят се сваряват в подсолена вода. Още топли се обелват и намачкват с преса. Лукът се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват и разбъркват добре. Не давам точни пропорции на подправките. Сложете тези, които обичате вие и в количество, в което ви допада на вас :-)
Направете кюфтетата в желаната големина. Леко ги сплесквайте, овалвайте ги добре в брашно, а после в разбитите яйца. Веднага ги слагайте в сгорещено олио. Изпържват се много бързо. Поставяйте готовите кюфтета върху салфетки или домакинска хартия, за да се отцедят от олиото.

Ако не разполагате с време може от предишната вечер да си сварите и намачкате картофите, да ги овкусите и да ги оставите в тенжера в хладилник за приготвянето им за следващият ден. Препоръчвам ви готовата смес да пропуснете лука, а да го добавите в деня, в който ще пържите самите кюфтета.

Да ви е сладко :-)


четвъртък, 23 март 2017 г.

Броколи на фурна със сос Бешамел

Обичате броколи? Обичате карфиол? Нямате много време за готвене? Ето една идея от мен :-)



Продукти:
1 глава броколи
1 л. прясно мляко
40-50 г краве масло
4 с.л. брашно
1/2 к.л. индийско орехче
млян черен пипер
сол
2 пак. от 125 г моцарела

Накъсайте броколите на розички. Измийте ги. Поставете ги в подсолена вода и след като водата заври ги варете около 5 мин. 
За соса Бешамел сложете в дълбок съд маслото да се разтопи. Прибавете брашното и разбъркайте докато то стане със златист цвят. Постепенно и при непрекъснато бъркане прибавете прясното мляко. Добавете индийското орехче, черният пипер и сол на вкус. Варете не повече от 5 мин. Добавете и малко от бульона*, който се е получил при варенето на броколите.
В тавичка подредете сварените броколи. Залейте със соса. Настържете най-отгоре, тук таме (или накъсайте) моцарелата. Запечете във фурна (при мен тя беше загрята на около 220 градуса) за около 15-20 мин. 
Това е. Лесно и вкусно :-) Можете да замените броколите с карфиол, моцарелата с кашкавал, пармезан или скаморца.
Ястието е най-вкусно докато е топло.

* Аз добавих около 1 ч.ч. бульон. Ако не желаете да добавяте намалете с 1 с.л. брашното, защото сосът ви ще стане много гъст. Разбира се, ако желаете гъст сос го направете по ваш вкус.


понеделник, 20 март 2017 г.

Кекс с парченца шоколад и захаросани портокалови корички

Хей, хоп, ето ме! Тук съм :-)
Измина време от последната ми публикация. Почти два месеца :-O За мен отминаха като миг. Работа, вкъщи и тези толкова кратки и нефотогенични дни не ми помогнаха изобщо :-) Но ето - днес настъпи астрономическата пролет и ето я и новата ми рецепта.



Продукти:
150 г краве масло със стайна температура
300 г пудра захар
4 яйца на стайна температура
200 мл прясно мляко
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 пак. ванилия
кора от цитрусов плод по желание - портокал или лимон

захаросани портокалови корички
шоколадови дражета (капки)

Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг заедно с няколко лъжици от пудрата захар (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте краве маслото и останалата пудра захар на пухкав крем. Постепенно един по един добавете жълтъците, като разбивате за кратко след всеки един от тях. Прибавете настърганите цитрусови корички, прясното мляко и пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията. Добавете захаросаните портокалови корички и шоколадовите дражета (на снимката се вижда какви съм ползвала аз). Разбъркайте. Най-накрая постепенно прибавете разбитите на сняг белтъци, като разбърквате с лопатка. 
Изсипете сместа в тавичка намаслена с олио и посипана с брашно, или застлана с хартия за печене. Печете на около 170 градуса в предварително загрята фурна до "суха" клечка. В моята фурна това отне около 1 час. Тавичката, в която пекох аз е с размери 27 дължина, 8 см ширина на дъното и 7 см. дълбочина.