понеделник, 30 януари 2017 г.

Вита портокалова торта

Започнах да пиша рецептата за тортата и изведнъж погледнах - тази публикация ще бъде номер 100 в моето кулинарно кътче. И това, ако не е случайност :-)


Една от причините да харесам и публикувам тази торта е моето убеждение, че продуктите за нея ги има във всяка една кухня, в която шета любител-сладкар :-) Друга причина е, че много, ама много харесвам високи торти с по-малък от стандартния диаметър. Следваща причина - както писах, продуктите са познати, но ако и вие сте като мен, сигурно искате от познати продукти да направите нещо мааалко по-различно от обичайното. Още причини? Вкусът, разбира се :-) Хареса ми на мен и моето семейство и ще се радвам да допадне и на вас.

Продукти за блата:
6 яйца на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
10 с.л. брашно
5 с.л. натурално нишесте*
2 ванилии
настъргана на ситно портокалова кора

*Аз имах и ползвах царевично нишесте, но може да ползвате и пшенично.

Продукти за крема:
1 литър прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч. захар
8 с.л. брашно
200 г тъмен шоколад* натрошен на парченца
100 мл млечна сладкарска сметана

*Ползвах 100 г млечен шоколад и 100 г натурален шоколад с парченца портокал (със 70% съдържание на какао). Можете да ползвате натурален шоколад за готвене и да настържете на ситно портокалова кора.

Чаената чаша и за блата, и за крема е с вместимост 200 мл

Приготвяне:
Започнете първо с крема - разбийте яйцата със захарта докато побелеят. Добавете малка част от прясното мляко и брашното. Разбъркайте до еднородна смес. Сложете останалото мляко да се сгорещи и когато това стане, постепенно и при непрекъснато бъркане добавете яйчената смес. Бъркайте докато кремът се свари и сгъсти. Махнете крема от огъня и прибавете парченцата шоколад. Бъркайте докато шоколадът се стопи и смеси равномерно с крема. Оставете кремът да се охлади, покрийте го плътно с фолио за свежо съхранение (фолиото да залепне по крема) и го оставете в хладилник докато ви потрябва.

За блата - разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с 1/3 от захарта на пухкав сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте жълтъците, ванилията и корите от портокал с останалата захар докато побелеят и увеличат обема си 2-3 пъти. Постепенно към тях прибавете на 2-3 пъти белтъците като бъркате с лопатка. Прибавете постепенно брашното и нишестето като продължавате да бъркате с лопатка. 
Постелете тавичка (моята е с размери 36/37 см) с хартия за печене. Изсипете сместа и изравнете добре. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса докато блатът леко порозовее. Проверете го като забодете в него клечка за зъби - ако излезе суха, блатът е готов. След като е леко изстинал го обърнете върху друга хартия за печене, върху която има разстелени 2-3 с.л. кристална захар. Отлепете хартията, върху, която се е пекъл блатът. Оставете го да изстине напълно.

Разбийте сметаната до меки върхове. Смесете я с крема с помощта на миксера. Отделете си в една купичка (около 1/5 от общото количество) за измазване на тортата отгоре и от страни.

Нарежете блата на ленти с желана ширина. Аз избрах да нарежа 4 еднакви по ширина ленти. Вие може да направите и 5, но тогава тортата ви ще бъде по-ниска. Намажете първата лента с част от крема, навийте я на охлюв и я поставете в средата на тортена чиния. Намазвайте и следващите ленти като ги усуквате около навитото парче, така че да тортата да заприлича на охлюв. Пристигнете тортата с тортен ринг. Намажете я отгоре с крем и я оставете в хладилник за една нощ. На следващият ден я освободете от ринга, измажете я и от страни с останалият крем и я украсете по желание. Имайте предвид, че през нощта част от крема може леко да слегне и на следващият ден да трябва да измажете още малко тортата в горната й част.
Украсата при мен е семпла - 100 мл сметана, разбита до меки върхове и портокалови корички.


Тортата на снимката е с диаметър 19 см и височина около 8-9 см.






4 коментара:

  1. красота!
    шоколад и портокал е идеалната комбинация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира! Ще се радвам да да я направиш и споделиш резултата! Поздрави :-)

      Изтриване
  2. Аз правя много торти но такава като тази не съм правила - на 9.02 внучката ми ще има рожден ден - 2г. и това е една много хубава причина да се изфукам с нещо ново и вкусно. И непременно ще я снимам и ще я покажа! Пожелайте ми успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Берта, много Ви благодаря, че за такъв специален празник сте се спряла на тази торта. Стискам палци тортата да се получи и най-вече да хареса на рожденичката! :-)

      Изтриване