сряда, 21 септември 2016 г.

Лютеница

Лютеницата за мен е от тези вкусотии, за които всички имаме едновременно еднакви и различни рецепти. Като дете си спомням как правехме в двора на бабината къща лютеница и беше едно безкрайно (или така ми се е струвало тогава :-D) мелене на домати, пипер, бъркане над огъня... Но пък кой не обичаше да си гребне после топла лютеница от тавата. Днес в домашни условия нещата се променят - разполагаме само с една фурна. Желанието обаче за домашна лютеница не изчезва :-)
Рецептата, която използвах за базова е позната на голяма част от всички, които правят лютеница в домашни условия. Миналата година я правихме вкъщи за пръв път и ни хареса. От трите дози, които правихме по различно време накрая остана този вариант, който ни хареса най-много.


Продукти:
3 кг червени чушки – изчистени нарязани на едро
2 кг домати (по-добре консервни) – бланширани леко във вряща вода, обелени, нарязани на две
1 кг патладжан – обелен, нарязан на кубчета, леко посолен и оставен да се отцеди водата
600 гр. моркови – изчистени, нарязани на не много дебели колелца
2-3 глави кромид лук – нарязан на 7-8 части
2/3 ч. ч. захар
2/3 ч. ч. червено вино
2 с. л. сол
1 1/4 ч. ч. олио
1 глава чесън – обелени скилидки, нарязани на едро
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. черен пипер

Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Всичко (без чесъна, кимиона и черния пипер) слагаме в голяма тава. Не слагаме фолио. Фурната е първоначално на 250 градуса, но след около 20 минути я слагаме на 200 градуса. Пече се около 3-3 и половина часа, като се разбърква от време на време. 10-20 минути преди да е готово се слагат подправките и чесъна. Когато зеленчуците останат на мазнина сместа се пюрира* и се слага в бурканчета, които се възваряват за 20 мин.
От тази доза се получават около 12 бурканчета с вместимост 300-350 гр.

* По-добре е пасаторът да е с метален карайник.

събота, 10 септември 2016 г.

Златиборска пита

Вкусна баница, по-вкусна баница, най-вкусна баница, златиборска пита. Ето в такъв ред стоят за мен нещата.


Рецептата я имам благодарение на блога на Илиана и нейното Щъркелово гнездо, за което й благодаря от сърце :-)
Правих я вече три пъти и едва на третият път успях да снимам. На мен ми стана любима още от първа хапка. Ако ви се хапва нещо различно от любимата на всички ни баница опитайте този вариант и смятам, че няма да сгрешите.
Аз харесах варианта с Одрински кори. Обичам по-плътните кори и това е :-) Направила съм съвсеееем лека промяна.

Продукти:
1 пакет Одрински кори за баница

Белтъчна смес:
2 белтъка
200 мл мазнина (150 мл олио и 50 гр. разтопено чисто масло)
150 гр. кисело мляко
100 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. (с вместимост 200 мл) брашно
1 пак. бакпулвер (10 гр.)

Жълтъчна смес:
2 жълтъка
100 гр. заквасена сметана
500 гр. краве сирене

Приготвяне:
Белтъчна смес - разбийте добре белтъците. Прибавете постепенно останалите продукти и разбъркайте добре до хомогенна смес.
Жълтъчна смес - натрошете сиренето и го смесете с жълтъците и заквасената сметана.

Подреждане на баницата:
Вземете една кора и я намажете навсякъде с няколко лъжици (5-6 с.л.) от белтъчната смес. Върху нея поставете втора кора и я намажете с жълтъчната смес. Навийте на руло. Поставете рулото, усукано като охлюв в тавичка, намазана с олио (или застлана с хартия за печене). Процедирайте по същият начин с останалите двойки кори. Най-отгоре намажете баницата с малко олио. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. Когато баницата е изпечена може да я намажете с малко краве масло. Завийте я с чиста кърпа и я оставете да се задуши. Изкушението да си щипнете от нея веднага е голямо, но потърпете - чакането си заслужава :-)






понеделник, 5 септември 2016 г.

Торта с дулсе де лече ІІ

Не зная как е с вас, но за мен рожден ден без торта не е рожден ден :-) Както е видно от публикациите ми, тортите са ми слабост. Обичам когато имам време да правя различна торта за "виновника".
Човек обаче не винаги разполага с необходимото време. Тортите като тази са идеалният избор, ако държите да почерпите с домашно приготвена торта, но нямате достатъчно време. Рецептата е базирана на често правената вкъщи Торта с дулсе де лече. Блатът е в безглутенов вариант. Завършекът е бял ганаш и домашни трюфели. 


За блата:
3 яйца на стайна температура
120 гр  захар
180 гр смлени орехи (по желание леко запечени на сух тиган. Така са много по-ароматни)
20 гр оризово брашно*
1 ванилия

*Оризовото брашно не е задължително. Избрах го заради липсата на глутен. Вие спокойно можете да сложите галета, както е в оригиналната рецепта.

Смесете орехите, ванилията и оризовото брашно.
Разделете жълтъците от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Жълтъците се разбиват с останалата половина от захарта докато побелеят. Постепенно прибавете от белтъчната смес и орехите като редувате смесите. Бъркайте бавно с помощта на шпатула. Сместа се изсипва в тавичка с диаметър 24-26 см. (за тази торта на снимката формата е 26 см), която е застлана с хартия за печене. Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. След изпичане блатът се оставя да се охлади добре преди да се намаже с крем.

За крема:
1 кутия дулсе де лече от 397 гр.
1 кутия маскарпоне от 500 гр. на стайна температура
1-2 ванилии

Разбъркайте дулсе де лечето с лъжица. Разбъркайте и маскарпонето и ванилията. Смесете ги. Разбъркването става с шпатула или за няколко секунди с миксер на ниски обороти, колкото да се смесят двата елемента. Продължителното разбъркване с миксер ще втечни крема. Преди да го намажете върху блата може да го оставите за 15-20 минути в хладилник, за да стегне леко и да е по-лесен за работа.

За белият ганаш:
150 гр. бял шоколад натрошен на ситно
75 мл неподсладена* сладкарска сметана
*Тъй като белият шоколад е много сладък препоръчвам сметаната да е неподсладена.

Загрейте сметаната добре, но не позволявайте да заври. Залейте с нея шоколада и разбъркайте добре докато шоколадът се разтопи напълно. Оставете сместа да се охлади леко, но да остане течна.

Поставете блата в подноса, в който ще сервирате тортата. По желание може да го пристегнете с тортен ринг. Намажете го с крема. Оставете в хладилник за около час, след което залейте с глазурата. Оставете тортата за 1 нощ в хладилник за да се охлади добре. Украсете по желание.


Ако ви харесва моята украса:
Отстрани и отгоре са смлени орехи, леко запечени на сух тиган.
Бонбоните са трюфели, подобни на тези, които правих за торта Танита:
100 мл сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад натрошен на дребно.
Сметаната се сгорещява и с нея се залива шоколада. Разбърква се добре. Купата, в която е сместа се покрива със стреч фолио и се оставя да престои 1 нощ в хладилник. На следващият ден се правят топчета с желаната големина. Овалват се в продукти по желание и отново се оставят в хладилник, за да стегнат. Тъмните трюфели на снимката са оваляни в какао, а останалите - в смлени орехи.