петък, 25 ноември 2016 г.

Пилешка супа

Обичам супи. Много. Месни, безмесни, застроени, незастроени. Питам се има ли някой, който да не обича пилешка супа?
По принцип готвя пилешка супа, когато купим цяло пиле. Отделям бутчетата и по-голямата част от бялото месо, а останалата част от пилето се превръща в една от най-любимите ми супи :-)



Продукти:
Останалата част от 1 пиле, на което са отделени бутчетата и по-голямата част от бялото месо
1 глава лук
1-2 моркова
парче корен целина или 1 с.л. листа целина
пресен магданоз
1-2 шепи изчистен и измит ориз
сол, черен пипер на вкус
олио* - ако е нужно
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко

*За мазнината - в зависимост от мазнината на пилето. Аз предпочитам, ако пилето е по-мазно изобщо да не добавям допълнително олио.

В 1,5-2 л. студена вода се слага пилето, заедно със сол на вкус, зърна черен пипер, магданоз и целина. Сварява се. По време на варенето, образуващата се пяна по повърхтността на тенджерата се отстранява с решетъчна лъжица. Когато месото е сварено се обезкостява и нарязва/накъсва на дребно. Бульонът се прецежда. Лукът и морковът се нарязват на ситно и заедно с ориза се слагат в пилешкият бульон. Когато те се сварят се добавят парчетата месо и супата се застройва с разбитото и смесено с кисело мляко яйце. Най-накрая се поръсва пресен магданоз. Аз обичам, когато разполагам със сух естрагон/тарос да добавям при варенето на супата. Много харесвам аромата, който й предава.

Рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар