По принцип готвя пилешка супа, когато купим цяло пиле. Отделям бутчетата и по-голямата част от бялото месо, а останалата част от пилето се превръща в една от най-любимите ми супи :-)
Продукти:
Останалата част от 1 пиле, на което са отделени бутчетата и по-голямата част от бялото месо
1 глава лук
1-2 моркова
парче корен целина или 1 с.л. листа целина
пресен магданоз
1-2 шепи изчистен и измит ориз
сол, черен пипер на вкус
олио* - ако е нужно
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
*За мазнината - в зависимост от мазнината на пилето. Аз предпочитам, ако пилето е по-мазно изобщо да не добавям допълнително олио.
В 1,5-2 л. студена вода се слага пилето, заедно със сол на вкус, зърна черен пипер, магданоз и целина. Сварява се. По време на варенето, образуващата се пяна по повърхтността на тенджерата се отстранява с решетъчна лъжица. Когато месото е сварено се обезкостява и нарязва/накъсва на дребно. Бульонът се прецежда. Лукът и морковът се нарязват на ситно и заедно с ориза се слагат в пилешкият бульон. Когато те се сварят се добавят парчетата месо и супата се застройва с разбитото и смесено с кисело мляко яйце. Най-накрая се поръсва пресен магданоз. Аз обичам, когато разполагам със сух естрагон/тарос да добавям при варенето на супата. Много харесвам аромата, който й предава.
Рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар