вторник, 29 ноември 2016 г.

Постно зеле на фурна - прясно

Рецепта за още нещо любимо. Обичам зеле във всичките му разновидности - прясно, кисело, на салата, с месо, постно, пропуснах ли нещо? :-)
По принцип за този тип рецепти трудно се дават точни количества, но ще се постарая рецептата да е максимално точна като съотношение.


Продукти:
1 зелка около 2-2,5 кг
1 глава лук
1-2 чушки
1-2 моркова
1 с.л. червен пипер - пълна
1/2 голям буркан консерва домати или 2-3 пресни обелени домата
200 мл олио
нарязани листа прясна целина
черен пипер
сол

Външните листа на зелето се премахват и то се измива. Нарязва се и се омачква със сол на вкус. 
Останалите зеленчуци се измиват, изчистват и нарязват на парченца. 
Доматите (пресните или от консерва) се пасират с 1-2 щипки захар.
В голям съд (най-добре е да ползвате съд, който след това директно ще сложите във фурната. Ако не разполагате трябва да прехвърлите зелето в тавичка преди да го сложите във фурната) сложете олиото да се сгорещи. Прибавете лукът, морковите, чушките и червеният пипер. Запържете за кратко. Постепенно прибавете и зелето. Ако цялото количество зеле не се събира на веднъж прибавете останалото, когато това, което готвите леко намали обема си. Оставете котлона на средна степен (при мен 4 от 6), захлупете с капак и го оставете да се позадуши и намали обема си.
Загрейте фурната на около 220 градуса.
Прибавете пюрираните домати, целината и черният пипер към зелето. Разбъркайте. Преценете дали зелето се нуждае от допълнително вода. Ако е много сухо добавете малко гореща вода, но не прекалявайте, защото рискувате от печено да имате сварено зеле :-) Зелето, което ползвах не се нуждаеше от вода. 
Сложете зелето във фурната и го оставете да се досготви, като го разбърквате от време на време. Ако като мен обичате леко запечено зеле съобразете времето за готвене и го оставете леко да хване загар преди да изключите напълно фурната.

Рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар