четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Ябълков кекс с пълнеж от крема сирене

Есента е моят сезон - обичам я с всичките й цветове и аромати. Обичам есенното слънце, падащите листа, кестените по земята. Обичам изобилието на нашите плодове и зеленчуци в този сезон. Обичам аромата на печен пипер, който се носи навсякъде. Обичам ябълките - главният герой днес :-) Няма нищо по-хубаво от това сутрин да се насладиш на една хубава леееко киселка ябълка. 
Кулинарният неуморен вътрешен глас постоянно ме увещава да опитвам нещо ново - тъкмо нещо ми е станало любимо и той хоп - подтиква ме да любопитствам и да търся нови вкусове.
Имах удоволствието да получа покана от Гери  в качеството й на главен редактор на електронното блогосписание SO into FOOD, за което много й благодаря. С рецептата за този кекс се включих в брой 6 на списанието - "Цветовете на есента".


ПРОДУКТИ:
Пълнеж:
250 гр. крема сирене
70 гр. меко краве масло
1/2 ч.ч. захар
1 голямо яйце
2 с.л. брашно
1 пак. ванилия
кората на ½ лимон – настъргана на ситно

Ябълкова смес:
3 ч.ч. брашно
1 ч. ч захар
1 ч. ч. светлокафява захар
2 ч. л. канела
1 ч. л. микс подправки за меденки по избор*
1 ч. л. сода бикарбонат
3 големи яйца, леко разбити
3/4 ч. ч. олио
1 ч. ч. ябълково пюре**
1 ч.ч. ситно нарязани орехи
6 средни по големина обелени и ситно настъргани ябълки

*Използвала съм готова смес.
** Може да си направите от няколко изпечени ябълки. Ябълките се обелват и нарязват на не големи парчета. Нареждат се в тавичка с 1 с.л. захар и малко вода. Пекат се и след като изстинат се пюрират с пасатор.

Глазура:
1/2 ч. ч. светлокафява захар
70 гр. масло
4-5 с.л. прясно мляко
1 ч. ч. пудра захар

Чаената чаша е с вместимост 250 мл.
Препоръчвам продуктите да със стайна температура

ПРИГОТВЯНЕ:
Крем-пълнеж:
Разбийте леко крема сиренето, маслото и захарта гладък крем. Добавете яйцето, подправките и брашното. Разбъркайте леко да се смесят.
Ябълковата смес:
Загрейте фурната на 180 градуса. Запечете орехите в тиган за няколко минути. Разбъркайте сухите съставки (без орехите) в купа. Добавете разбитите леко яйца, олиото, ябълковото пюре и разбъркайте само да се навлажнят сухите съставки. Добавете ябълките и орехите. Сипете 2/3 от ябълковата смес в намазана с олио и посипана с брашно форма за кекс. Разпределете отгоре крем-пълнежа, а върху него разпределете останалата ябълкова смес. Печете 1 ч. – 1.20 ч. или докато клечка забита в кекса да излезе суха. Оставете изпеченият кекс във формата за 15 мин. и после го извадете от нея.  Поставете го върху решетка и го оставете да изстине напълно – поне за 2 часа.
Глазура:
Поставете захарта, маслото и млякото на средна температура. Сместа трябва да поври около 1 минута, при постоянно разбъркване. Премахнете от котлона и прибавете пудрата захар, разбъркайте. Съветвам ви да изсипвате захарта по малко и ако видите, че глазурата става гъста да не добавяте цялото количество. Оставете глазурата да се охлади и сгъсти леко. Залейте изстиналият кекс.

Посочената доза е за голям кекс. За печенето съм използвала стара електрическа тенджера с приставката й за „дупка в средата” с размери: ширина на дъното 24 см, ширина в горната част 28 см и дълбочина 8 см.

Лично на мен кексът ми е достатъчно сладък и без глазурата. Малко пудра захар за разкош е напълно достатъчна за домашна консумация :-)

Адаптирано от тук.


2 коментара:

  1. Стани, поканата е напълно заслужена, а аз от сърце благодаря за това, че я прие и че така вкусно и красиво сготви за нас и за всичките ти почитатели. Страхотен десерт! Ще се радвам много отново да те видя на страниците ни, винаги си добре дошла. :)
    Усмивки най-сърдечни от мен и вълшебна есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен беше огромно удоволствие, Гери! Списанието, което правите е чудесно! Съчетава красота, стил, възпитава усет към храната. С удоволствие ще следя и следващите броеве и ще се радвам моя рецепта отново да е на страниците на списанието. Успех ви желая от сърце!

      Изтриване