четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Шоколадов кекс с цвекло

Кулинарията е уникално изкуство. Съвместява наглед несъвместими продукти и създава вкусове, в които се влюбваш от първата хапка.


В момента, в който видях рецептата в блога Tales of Chokolate бях убедена, че ще направя този кекс. Направих леки изменения според продуктите, с които разполагах. Резултата е кекс, с влажна консистенция, но не клисав, ароматен, пристрастяващ и създаден за любителите на шоколад.

Продукти за кекса:
3 яйца на стайна температура
100 гр. кафява захар*
150 гр. бяла захар
200 гр. червено цвекло
70 гр. натурален шоколад
200 гр. натурално крем сирене на стайна температура
50 мл. олио
150 гр. брашно
1 пак. бакпулвер (10 гр.)
50 гр. какао
щипка сол
портокалова кора**

*Ползвах мусковадо
**Ползвах една опаковка Финес - аромат портокалови корички на д-р Йоткер
Ако не разполагате с кухненска везна това може да ви е от помощ


Започнете като пюрирате в блендер половината от крема сиренето, обеленото и нарязано на едри парчета цвекло и олиото. Трябва да получите консистенция подобна на тази на снимката:


Добавете останалото крем сирене и разбъркайте до хомогенност.
Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади, но да остане течен.
Разбийте яйцата със захарта, докато сместа избледнее и увеличи обема си 2-3 пъти. Добавете шоколада. Разбъркайте. Добавете и смесените цвекло и крема сирене. Отново разбъркайте.
Смесете сухите съставки (заедно с портокаловите корички) в купа. Прибавяйте постепенно към сместа от тях като бъркате с лопатка или с миксер, включен на най-ниска степен.
Намаслете форма за кекс с олио и я посипете с какао. Изсипете какаовата смес и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна. Времето за изпичане в моята фурна беше около 45 мин. Проверете готовността с дървено шишче - трябва да излезе сухо с полепнали няколко трохички по него. След изпичане оставете кекса да се охлади и го обърнете в поднос.
Намажете го с глазура.

Използвах идеята на любимата си глазура за Шоколадов кекс с червено вино:
50-70 гр. натурален шоколад
1 с.л. олио
1 с.л. заквасена сметана

Шоколадът, заедно с олиото се разтапя на водна баня. Прибавя се заквасената сметана и се разбърква добре. Тази глазура е по-гъста от комбинацията за ганаш шоколад-сметана и е по-удобно да се нанася с лъжица. На мен леко киселият вкус от заквасената сметана в комбинация с шоколадовият кекс много ми допада.




2 коментара:

  1. Здравей, Стани!
    Благодаря за доверието и много се радвам, че рецептата ти е допаднала! Кексът ти изглежда страхотно, а и много ми хареса добавката от портокалови корички! Следващия път ще пробвам и аз :)
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се радвам, че хареса моето изпълнение, Алекс! Благодаря! Поздрави :-)

      Изтриване