понеделник, 10 октомври 2016 г.

Кокосова торта

Лора вече е на 2 годинки! Тази година си бях обещала да не се тревожа при избора ми на торта за рождения й ден. Когато мислех за тортата й за първия й рожден ден започнах 6 (да, "шест") месеца по-рано :-D Искам да споделя, че абсолютно не си спазих обещанието и обещавам да не го спазвам повече :-D Какво по-хубаво от това да се вълнуваш как да зарадваш детето си. Да, да, зная, още не разбира, но ще започне да разбира. Помня как майка ни правеше домашни торти за рожденните ни дни със сестра ми и как ги предпочитахме пред тези от сладкарницата. Ако успея поне частично да радвам така Лора, ще съм доволна :-) Домашните торти може да не бъдат с визията на правени от професионалист, но съм убедена, че лично вложената емоция е най-добрата подправка, която прави вкусът уникален.
Но стига лирични отклонения :-) Ето и тортата:


Като база за блатовете използвах рецептата за Кокоска-Рошка:

За блатовете:
6 яйца на стайна температура
1 1/3 ч. ч. захар
1 ч. ч. оризово брашно*
3 с. л. с връх кокосово брашно*
3/4 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер
2 пак. ванилия
сокът и кората на един лайм**
Чаената чаша е с вместимост 250 мл

*Моят избор е рецептата да е в безглутенов вариант. Вие може да замените посочените количества брашна с бяло брашно (около 1,5-2 ч.ч.). 
** Лаймът има специфичен аромат. Ако не ви харесва, заменете го с лимон, или го пропуснете.

Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с 1 щипка сол и половината от захарта на гъст сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъците).
Разбийте жълтъците с останалата захар докато побелеят и увеличат обема си. Добавете сокът, кората на лайма и олиото. Разбъркайте на ниска степен с миксера. Постепенно прибавете белтъците. Бъркайте бавно, с лопатка, без да използвате миксер.
Смесете двата вида брашно, ванилията и бакпулвера. Добавете ги към горната смес като отново смесването става с помощта на лопатка.
Сместа се пече на 3 отделни блата, в тавичка* застлана с хартия за печене** в предварително загрята на 180 градуса фурна. В моята фурна печенето на един блат отне около 10-12 мин.

* Тавичката е с диаметър 24-26 см.
** По желание може да намаслите хартията за печене с малко олио.


База за крема ми беше кремът на една от тортите, без печене, които харесвам най-много - Торта Рафаело с бисквити на Ани Шакарян.

За крема*:
200 гр. краве масло
300 гр. бял шоколад
400 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне на стайна температура
400 мл сладкарска сметана
кората от 1 лимон
2 ванилии
150 гр. кокосови стърготини
пудра захар, ако е необходимо

Разтопете кравето масло и го оставете леко да се охлади. Разтопете и белият шоколад на водна баня. Смесете ги и разбъркайте да се обединят. Добавете лимоновата кора, ванилията. Постенно прибавете маскарпонето, заквасената сметана и кокосовите стърготини. Разбъркайте добре с помощта на шпатула. Миксер не е добре да се ползва, защото рискувате да втечните крема.
Разбийте сметаната на сняг, прибавете я на части към останалите продукти и разбъркайте. Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко може да добавите малко пудра захар.

 *Няколко уточнения за крема:
- посоченото количество е голямо. С него направих тази торта и още една малка с диаметър около 15-20 см. Ако желаете може да намалите посочените продукти с 1/3.
- Маскарпонето го прави по-плътен и по-тежък. Ако търсите по-лек вкус можете да го пропуснете в рецептата.

Тортата се подрежда по класическият начин блат и крем. Според мен блатовете не се нуждаят от напояване. 
Препоръчвам ви преди да сервирате тортата да я оставите поне за час на стайна температура да се отпусне и да се усетят по-добре ароматите.

Цветенцата избрах да направя от бонбони маршмелоу, а котето направих от пластелин, както реших да постъпя и за тортата за прощъпулника на Лора.


Ако желаете можете да разгледате и останалите торти, които съм правила за Лора - Медена торта с пеперудиВеселушковцитеВита торта ТофифиЦветна торта с плодовеЛора, Династия. И както казах в началото - обещавам да се вълнувам за всяка следваща торта :-)




Няма коментари:

Публикуване на коментар