петък, 15 юли 2016 г.

Кокоска-рошка

Лято е! И от жегата навън ли, от какво ли - но мисълта за торта с кокос и ананас трайно се беше настанила в ума ми. 
От известно време постоянно ми се иска да опитам всички видове брашна, които са на пазара :-) Така си купих и пакет с кокосово брашно. Признавам си, че го направих импулсивно, без ясна цел за какво точно мога да го използвам. Разбира се, първо реших да прочета повече за състава му. Оказа се, че е без глутен, с високо съдържание на протеини. 
Имам една много любима рецепта за кекс. Реших да заменя част от брашното в нея с кокосово брашно. Беше много вкусен и си помислих какво би било, ако кексовото тесто се превърне в блатове за торта и... ето я - "Кокоска-рошка" :-)


Повод нямаше, но пък е ваканция и моята най-голяма помощничка има време и желание да експериментираме. Да, точно така, леля и племенница отново готвят заедно :-)
Тортата е направена в безглутенов вариант - с оризово брашно, кокосово брашно и царевично нишесте. По-долу ще посоча с какво количество бяло брашно може да се заменят продуктите.
Смятам, че е по-добре да започнете със сваряването на крема и докато той изстива да приготвите и блатовете.

За блатовете:
5 яйца на стайна температура
1 ч. ч. захар
3/4 ч. ч. оризово брашно*
3 с. л. с връх кокосово брашно*
1/2 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер
2 пак. ванилия
сокът и кората на един лайм**
Чаената чаша е с вместимост 250 мл

*Ако желаете вместо двата вида брашно сложете 1 1/2 ч.ч. бяло брашно. И още един вариант мога да ви предложа: 1 ч.ч. брашно с 2 с.л. кокосово брашно. 
** Лаймът има специфичен аромат и го избрахме по тази причина. Ако не ви харесва, спокойно може да го замените с лимон, или да го пропуснете

Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с 1 щипка сол и половината от захарта на гъст сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъците).
Разбийте жълтъците с останалата захар докато побелеят и увеличат обема си. Добавете сокът, кората на лайма и олиото. Разбъркайте на ниска степен с миксера. Постепенно прибавете белтъците. Бъркайте бавно, с лопатка, без да използвате миксер.
Смесете двата вида брашно, ванилията и бакпулвера. Добавете ги към горната смес като отново смесването става с помощта на лопатка.
Сместа се пече на 3 отделни блата, в тавичка* застлана с хартия за печене** в предварително загрята на 180 градуса фурна. В моята фурна печенето на един блат отне около 10-12 мин.
* Тавичката е с диаметър 24 см.
** По желание може да намаслите хартията за печене с малко олио.

За крема:
1 л. прясно мляко
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
около 90-100 гр. царевично нишесте*
сокът и кората на 1 лайм
2 пак. ванилия
* вместо нишесте може да сложите 8-9 с.л. брашно

Отделно:
250 гр. меко краве масло
3 с.л. пудра захар (повече или по-малко по ваш вкус)
Няколко шайби ананас от компот нарязани на парченца

Разбийте жълтъците със захарта. Добавете нишестето, сокът и кората на лайма, ванилията и разредете с малко мляко. Добавете на тънка струйка в свареното горещо мляко. Сварете на крем. Прехвърлете го в друг съд (може и тавичка). Оставете го да изстине много добре в хладилника. За да не хваща коричка, докато изстива, го покрийте плътно с парче фолио за свежо съхранение.
Разбийте маслото и пудрата захар на пухкав крем. Постепенно смесете двата крема. Бъркайте с миксер докато се обединят напълно. Отделете част от крема за измазване най-отгоре и отстрани. В останалата част добавете парченцата ананас и разбъркайте.

Тортата се подрежда по класическият начин - блат и крем. Макар, че ние използвахме ринг не смятам, че тук е задължителен елемент. Ако все пак имате притеснения може да стегнете тортата с ринг и след като е постояла около 2 часа в хладилник да довършите оформянето й. Блатовете не се нуждаят от напояване.






Няма коментари:

Публикуване на коментар