неделя, 10 юли 2016 г.

Типов хляб с маслини и розмарин

И друг път съм казвала, че когато правя нещо за първи път обичам да спазвам точната рецепта. А когато рецептата е на човек с изградено име и, когото уважавам, се старая още повече. Този път, подтиквана от нетърпение, постъпих по друг начин.


Моя колежка имаше добрината да ми даде книгата на Йоана Петрова "Аромати от сърцето на дома" - 80 рецепти с пълнозърнесто брашно. Книгата е пълна с разкошни рецепти, които според мен съчетават чудесен баланс между здравословно и вкусно. Искаше ми се да направя едновременно няколко рецепти :-) Това, разбира се е невъзможно и затова избрах за първа, рецептата й за "Типов хляб с маслини и розмарин". Леките промени, които направих в рецептата са продиктувани единствено от моето нетърпение да опитам рецепта и наличните продукти, които имах. Направих и лека промяна в технологията на замесване, защото съм свикнала да го правя по определен начин, който е най-удобен за мен. Резултата? Разкошен хляб, който нямах търпение да изстине, за да го нарежа :-) 


Продукти:
450 гр. типово брашно
1 ч.л. сол
1 пак. суха мая за хляб
1 ч.л. кафява захар
250 мл топла вода
50 мл зехтин
60 гр. маслини - обезкостени и нарязани на едро
1 равна с.л. сух розмарин нарязан/натрошен на много дребно
овесени трици за посипване на формата за печене

В голяма чаша се смесват 100 мл от водата, захарта и маята. Разбъркват се добре, докато маята и захарта се разтворят. Чашата се покрива със стреч фолио и се оставя за 5 мин. докато маята шупне.
В купата, в която ще се замесва тестото се смесват зехтинът и останалата вода. Добавя се шупналата мая. Постепенно се прибавя брашното, смесено със солта. Омесва се меко, нелепнещо тесто. При необходимост може да се добави още малко брашно, но не трябва да се допуска тестото да стане твърдо. Когато тестото е поело необходимото брашно, се меси още няколко минути, докато стане гладко и еластично. Замесеното тесто се поставя в купа, намаслена леко с мазнина (олио/зехтин), покрива се със стреч фолио (аз слагам и една кърпа отгоре) и се оставя да втаса за около 1 ч. или докато удвои обема си.
Розмаринът и маслините се смесват.
Втасалото тесто се вади от купата и се разстила с помощта на дланите, върху работния плот, във формата на кръг. В центъра на кръга се изсипват маслините и розмарина. Всички краища на тестото се събират, така че сместа да остане вътре в тестото. След това започва леко месене, чиято цел е маслините и розмарина да се разнесат равномерно в тестото. Когато това стане, тестото се събира отново на топка, покрива се хлабаво със стреч фолио/кърпа и се оставя за 5 минути да си почине.
Формата* за хляб се намаслява с мазнина (олио/зехтин) и се посипва с овесените трици като излишните трици се изтръскват.
Отпочиналото тесто се разстила леко с длани, върху работния плот, в правоъгълна форма с приблизителни размери 25/18 см. Навива се на руло като се започва от тясната страна. При всяко загъване тестото се пристиска с длани към плота, така че да се залепи. Когато цялото тесто е навито всички краища се прилепват добре, така че да не личат ръбовете. 
Оформеното тесто се пренася в тавата. Покрива се със стреч фолио (може и кърпа) и се оставя да втаса за около 40 мин.
Втасалият хляб се пече** в предварително загрята фурна, първоначално на 220 градуса за 10 мин. След това фурната се намалява на 180 градуса и се пече за още около 20-25 мин. Изпеченият хляб се изважда от формата и се поставя на решетка докато изстине напълно.

*Формата, която използвах е същата като в Най-вкусното ароматно хлебче с размери 27/8/7 - дължина, ширина (на дъното), височина.
** Пекох на второ ниво в моята фурна.




Няма коментари:

Публикуване на коментар