четвъртък, 16 юни 2016 г.

Бирени гевречета Pivní preclíky

На 4-ти юни имах огромното удоволствие да присъствам на Второто издание на Годишни награди за кулинарни блогове за 2015 г. на Блоговодител с домакини Метро България. Изключително приятно е чувството човек да се запознава с нови хора, които споделят неговите интереси.


Реших и да отговоря на едно предизвикателство от шеф Юри Велев, което получихме там. Не съм със състезателен характер, но идеята да опитам нещо ново не ми даваше мира :-) Признавам си и, че рядко пия алкохол какъвто и да е той, но в кулинарията го използвам, за да обогати аромата на това, което приготвям.
Тъй като тези седмици Европа е футбол, а предизвикателството беше рецепта с бира Stolichno Bock, реших да съчетая моят интерес към тестените произведения с рецепта на нещо, подходящо за "гризкане" пред телевизора.


Лично свързана съм с Чехия, една от страните известни със своята бира и затова избрах рецептата за Pivní preclíky.

Продукти:
400 гр. брашно
100 гр. мазнина (аз сложих мас)
220 мл хладка бира - светло Stolichno Pale Bock
1 жълтък
1 пак. суха мая
1 ч. л. захар
1 ч.л. сол

За намазване отгоре:
1 жълтък
малко бира
сусам/маково семе/ленено семе - по избор

Две супени лъжици брашно, захарта и малко от бирата (толкова, че да стане кашичка) се смесват в купа. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя за 15-20 мин. на топличко, за да втаса. Жълтъкът, маста и останалата бира се смесват. Добавя се втасалата мая. Последно се прибавя брашното, смесено със солта.  Омесва се меко тесто. Готовото тесто се покрива със стреч фолио (може да го покриете и с кърпа) и се оставя на топло да втаса за около 40-50 мин. От втасалото тесто се късат малки топчета, разтеглят се на фитил (с дебелина около 1 см и с дължина толкова се да може да се усуче около 2 пръста) и се правят малки гевречета*. Гевречетата се намазват със смесените жълтък и бира, поръсват се със сусама/маковото семе/лененото семе и се нареждат в тавичка, постлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на около 180 градуса докато станат златисти на цвят.


* Половината от тестото реших да направя на мини кифлички. За целта разделих половината тесто още на 2, разточих кръгла кора с дебелина около 2-3 мм, намазах я с малко олио, нарязах я на 12 парченца. Всяко парченце навих като кифличка. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар