четвъртък, 30 юни 2016 г.

Танимису

Какво се получава, когато Станислава прави тирамису, но не спазва всичките му правила - амииии...Танимису :-D
Много харесвам крема за Торта Танита, но този път исках да опитам друг вариант на крем и друг аромат - този на лайма.


Промених малко рецепта на Ирина Купенска и се получи това:

Продукти:
5 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 кутия маскарпоне от 500 гр.
1 малка сметана от 200 мл (ползвах млечна)
кората и сокът на 1 1/2 лайма
2 ванилии

1 голям пакет бишкоти за тирамису

За напояване на бишкотите:
около 150 мл кафе*
1 с.л. амарето

* Не пия силно кафе, не ми понася и затова го варя в джезве, добавям амарето, оставям го да постои известно време и го прецеждам преди употреба.

Жълтъците се разбиват на водна баня заедно със захарта докато побелеят и се сгъстят. Купата, в която са били се поставя в по-голяма купа, пълна със студена вода и кремът се бърка докато се охлади.
Маскарпонето се разбива с миксер. Добавят се сокът и кората на лайма, ванилиите. Постепенно се прибавя охладеният жълтъчен крем. Разбива се добре.
Сметаната се разбива на сняг (ако ползвате млечна я съхранявайте до последно в хладилник. Така ще я разбиете по-лесно на сняг). Постепенно се прибавя към останалата смес. Бърка се с лопатка (не ползвайте миксер), докато двата крема се смесят добре.

В подноса за сервиране се поставя тортен ринг. Диаметърът трябва да е около 22-24 см (аз избрах 22 см.). Отрежете основата на няколко бишкоти и ги наредете в кръга. Аз не ги напоявам, за да съм сигурна, че тортата ще запази своята форма.
На дъното на подноса наредете бишкоти напоени с кафе и амарето. Моето предпочитание е да не ги напоявам цели, а до половината. Ако желаете да са целите напоени увеличете количеството кафе. Изсипете 1/3 от крема. Следват отново ред бишкоти и крем. Най-отгоре се завършва с крем.
Оставете сладкиша за 1 нощ в хладилника без да премахвате ринга. На следващият ден освободете от ринга и украсете по желание.





Няма коментари:

Публикуване на коментар