сряда, 1 юни 2016 г.

Торта "Лора"

Честит празник, обич моя! Искам да растеш щастлива, сред щастливи хора! Искам, връщаш ли се назад в детските си години, винаги в главичката ти да изникват спомени за слънце, смях, феи, еднорози, безброй цветя!


Исках тортата, която ще направя за празника на Лора да е семпла, бяла и единствените цветове да са от плодове. А да, и да е от продукти, които мога да й дам под формата на парче торта :-) Много харесвам и тортата й от миналата година.
В дните с летни температури избрах да направя торта, на която се пекат само блатовете.

Продукти за блатовете:
5 яйца на стайна температура
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
65 гр. краве масло*
1 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
кората на 1 лимон

Чаената чаша е с вместимост 250 мл.

*65 гр. краве масло е около 1/2 пакетче краве масло (от малките). Можете да замените маслото с олио. Тогава, когато ви изстинат блатовете, ще бъдат една идея по-меки, защото, както знаете след като изстине кравето масло се втвърдява.

Разбийте яйцата със захарта много добре докато удвоят, утроят обема си. Добавете маслото, киселото мляко, лимона и накрая брашното със смесените в него бакпулвер и ванилии. Сместа я изпечете на 3 блата в застлани с хартия форми в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Диаметърът на формата, която ползвах аз е 26 см.


Продукти за крема:
400 гр. крема сирене на стайна температура
250-300 гр. заквасена сметана
1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 ванилия
кората на 1 лимон

Разбийте крема сиренето и кондензираното мляко с миксер на ниска скорост, само докато се смесят. Добавете ванилията и лимоновата кора. Прибавете заквасената сметана, като разбъркате с помощта на шпатула, за да не се втечни прекалено много крема.


Подреждането на тортата е стандартно с редуване на блат и крем. Имайте предвид, че крема е сравнително течен в началото (затова препоръчвам ползването на ринг), но след престой в хладилник за 1 нощ се сгъстява.

Много харесвам торти от типа "голи" и затова реших тази да я направя по този начин. В подноса за сервиране поставете блат и го пристегнете с тортен ринг, добавете крем и редувайте, докато продуктите свършат. Оставете торта да престои за 1 нощ в хладилник. На следващият ден прокарайте тънък остър нож по вътрешната страна на ринга и го премахнете.

Украсата е от 50 гр. бял шоколад и ягоди, изрязани с помощта на малка формичка :-)


Това е! Харесвам си тортичката, защото е от този вид торти - с повод и без повод. Надявам се да допадне и на вас :-)


Защо има двама мишоци ли? Може би се досещате - любимият герой на Лора :-) Песента за Мики Маус е най-слушаното "парче" вкъщи :-D



2 коментара:

  1. Стани, прекрасна тортичка - семпличка, но със много вкусни съставки, а и е направена с много нежност и любов за най-скъпото същество!! Да ти е жива и здрава малката Лора и да расте безгрижно и щастливо!!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Руми! Истина е - за обичаните от нас хора, правим нещата, колкото и простички да са те, с много любов! Поздрави и слънчев ден! :-)

      Изтриване