събота, 7 май 2016 г.

Солените кифлички на баба Янка

Тази рецепта я имаме в семейния тефтер от моята баба по бащина линия - Янка. От много години не ги бяхме правили и за да си припомня вкуса им първо направих 1/2 доза. Беше вечер и до сутринта не беше останало нииищо за снимане :-D Затова сега си направих една доза. Ами така де - и за нас да има, и за снимки да останат :-) От тази доза при мен излязоха около 70 кифлички с приблизителен размер 10 см. Можете да направите половин доза, да направите по-големи или по-малки по размер. Въпрос на лично предпочитание.


500 мл прясно мляко
5 яйца
250 гр. свинска мас - разстопена
400 гр. натрошено сирене
1 кубче прясна мая (или 2 пакетчета суха)
1 с.л. захар
брашно за нелепнещо тесто (1-1,2 кг. - приблизително)

Маята, заедно със захарта, 2-3 с.л. брашно и малко мляко се разбъркват на рядка кашица и се оставя за 15-20 минути на топло за да втаса. 
Яйцата се разбиват с тел. Добавя се втасалата мая, маста, млякото, сиренето. Постепенно се прибавя брашното. Омесва се тесто. Оставя се на топло, покрито с кърпа, за да втаса.


Аз реших да разделя тестото на 6 топки, които да разточа на набрашнена повърхност. От всяка топка се нарязват (така, както се реже пица) 12 парчета, които се навиват на кифлички, които се нареждат на разстояние в тавичка, застлана с хартия за печене.


Кифличките отново се оставят да втасат. Пекат се на около 200 градуса, докато порозовеят леко.




Няма коментари:

Публикуване на коментар