сряда, 11 май 2016 г.

Безглутенов японски чийзкейк с праскови

За рецептата на Иван Звездев Японски чийзкейк с праскови научих от моята сестра. Оригиналната рецепта съм я правила вече няколко пъти. Всеки пък ми се иска изобщо да не прехвърлям чийзкейка в поднос, а просто да хвана един прибор и да си го хапна на един път :-D.
Този път направих негов безглутенов вариант, който по нищо не отстъпва на оригинала.
Добре е яйцата, маслото и крема сиренето да са на стайна температура.


Продукти:
Плодовете на 1 компот от праскови*
250 гр. крема сирене**
100 гр. кисело мляко***
5 яйца
30 гр. краве масло
1 ч.ч. захар
60 гр. оризово брашно
20 гр. царевично нишесте
2 прахчета ванилия
кората на 1 лимон

*Изтеглих прасковите на компота, който ползвах - 340 гр.
** Използвах най-обикновено българско крема сирене (2 пакетчета по 125 гр.)
*** По възможност отцедете киселото мляко от суроватката.

Прасковите се смилат на дребни парченца (но не на пюре) с блендер. Ако не разполагате с блендер спокойно може да ги нарежете с нож. Смесват се с киселото мляко.
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците на сняг с половината от захарта (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). 
Крема сиренето, маслото и останалата захар се разбиват с миксер. Постепенно 1 по 1 се добавят жълтъците като между всеки жълтък се разбива с миксера, докато сместа го поеме. Добавят се ванилията и лимоновата кора, след което разбиването с миксер се прекратява. От тук нататък разбъркването става само с помощта на шпатула.
Към жълтъчната смес се прибавят постепенно оризовото брашно и нишестето, а след като сместа ги е поела добре, се добавят и разбитите на сняг белтъци. Последни се прибавят киселото мляко, смесено с прасковите.
Сместа се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене. Първоначално се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 10 мин. След това фурната се намалява на 150 градуса и се пече между 40 и 50 минути. Хубаво е чийзкейкът да се остави да изстине бавно на открехната фурна и едва тогава да се извади от формата.
Макар чийзкейкът да не е много висок, след като е охладен, по време на печене се надига сравнително двойно. Имайте това предвид при избора на форма за печене. Аз ползвах 26 см. форма за торта с откопчаващо се дъно.
В сезона на пресните праскови съм правила десерта и с пресни плодове, които леко сварявам в подсладена вода.

Част от снимките са дело на моята сестра :-)








Няма коментари:

Публикуване на коментар