понеделник, 7 март 2016 г.

Ох, тези грамове

Случвало ви се е нали? Харесвате си рецепта за сладкиш и там виждате 150 гр. захар, 100 гр. брашно... И ви хваща леко яд, защото нямате електронна везна, а може да имате и да не работи в момента. Да, кулинарията е изкуство и готвенето "на око" работи и да, разликата между 100 и 110 грама не е фатална. Смятам обаче, че преди това "око" да може да мери добре трябва практика. При сладкишите (включвам тук всички дребни сладки, торти, кексове и др.) неправилния грамаж на продуктите може да провали цялата рецепта.
Когато бях дете, в тефтера на майка всички рецепти бяха в чаени/кафени чаши, супени/чаени/кафени лъжици. В интернет, в кулинарните книги има много таблици с грамажи на продукти в чаши и лъжици, но реших все пак да ви дам готова таблица, която имам от книжката "Соленки, сладкиши, кремове" на Добрина Венкова.



В нея липсва грамаж за кафява захар и затова претеглих с моята везна приблизителните й грамажи. Написала съм и вместимостта в мл на чаената/кафяна чаша, защото днес има такива с различни вместимости. Грамажите на кафявата захар са:
- 1 ч. ч. (с вместимост 200 мл) - 120 гр.
- 1 к. ч. (с вместимост 100 мл) - 60 гр.
- 1 супена лъжица - 10 гр.
Захарта, която ползвам аз е тази: 

Това е :-). Надявам се публикуваното тук да е в помощ на всеки, който няма достатъчно опит в кулинарията. 



1 коментар:

  1. Аз също тази книга ползвах за грамажите! Уникална е, а и рецептите са много успешни!

    ОтговорИзтриване