сряда, 9 март 2016 г.

Торта Ден и нощ с Berry вкус

Знаете ли какво е да ви се яде торта с малини, а да не е сезонът на малините? Преди няколко години имаше един чудесен шоколад на Милка с малини. Ох, беше ми любим! Ето, такъв вкус търсех, когато си мислех за тази торта - богат шоколадов мус, а малините дават една лека киселост, която заедно с белия крем олекотяват вкуса. Вдъхновение за самата торта и база за нея бяха Еклерова тортаКрем торта и Торта Фантазия на Йоли.


Тъй като сега е абсурд да се намерят пресни малини, особено в малък град, си купих пакет замразени - 400 гр. Когато размразих и отцедих плодовете ми остана чист продукт 250 гр. В сезона на пресните малини може да увеличите грамажите по ваш вкус.

Продукти за 2 бр. блатове с диаметър 26 см:
2 яйца - на стайна температура
1 1/2 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
125 гр краве масло (едно малко пакетче)
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 прахче ванилия
100 грама малини
Чаената чаша е с вместимост 200 мл.

Продукти за блата за странично обличане:
Пандишпан:
2 яйца - на стайна температура
60 гр захар
50 гр брашно
1 прахче ванилия
Декоративни ивици:
1 белтък (40 гр.)
40 гр. меко масло
40 гр. захар
40 гр. брашно
на върха на ножа червена сладкарска боя

Продукти за тъмния крем (ганаш):
300 мл течна сладкарска сметана 
300 гр. черен шоколад

Продукти за белия крем:
250 гр. маскарпоне (една малка кутия)
400 гр. крема сирене (ползвах натурално крем сирене "Пилос", защото не е солено като другото)
120 гр. пудра захар
ванилия

За декориране:
Около 80-100 гр. меко чисто масло, разбъркано с 2 с. л. пудра захар - по желание
Бял ганаш - 50 мл. течна сладкарска сметана и 100 гр. бял шоколад
Пресни ягоди (малини)
Листа мента

Приготвяне:
Какво да си приготвите от предишния ден:
- за тъмния крем-ганаш - Сложете сметаната в съд да се сгорещи, но не да заври. Добавете шоколада начупен на парченца и разбъркайте докато се разтопи напълно. Оставете сместа да се охлади и я сложете в хладилника за 1 нощ.
- ако ползвате замразени плодове - оставете ги да се размразят. Поставете ги в цедка над една купа да се оцеди добре сока и да останат само плодовете.

БЛАТОВЕ:
Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Сместа трябва да удвои обема си. Добавете разтопеното масло, киселото мляко и брашното с разбърканите в него ванилия и бакпулвер. Разделете сместа приблизително на 2. Всяка част се изсипва в тавичка застлана с хария за печене (или намазана с мазнина и посипана с брашно). Отгоре тук таме се нареждат малини. Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато клечка забита в блата излиза суха. Когато блатовете бяха готови съвсем леко изрязох крайчетата им, защото исках абсолютно меки краища, но вие ако не желаете не го правете.

БЛАТ ЗА СТРАНИЧНО ОБЛИЧАНЕ НА ТОРТАТА:
1. Декоративни ивици:
За да направите декоративните шарки смесете белтъка, захарта, маслото и брашното. Не е необходимо да ползвате миксер за това. Добавете малко боя и разбъркайте. Изсипете сместа в пош с тънък накрайник, торбичка или шише за декориране (аз ползвам едно малко пластмасово с накрайник за пош). Изрежете хартия за печене според големината на тавичката, в която ще печете (аз ползвам тази на фурната). От опаковата й страна нарисувайте с молив орнаменти, каквито на вас ви харесват. За тези ромбове можете да си помогнете с дълга линия, с която да ги начертаете. Обръщате листа от лицевата му страна и "рисувате" по очертанията с декоративната смес. 
Тук е важно да уточня нещо: Количеството, което съм дала по-горе е повече от достатъчно за тази рисунка, която съм направила аз. Дори остава смес. Можете да направите смес от 1/2 белтък, който е около 20 грама, но тогава намалете грамажа и на останалите продукти. Тук съотношението и на четирите компонента е 1:1:1:1. 
Когато сте направили рисунка каквато вие желаете, сложете листа в камерата на хладилника за да стегне добре. Това предотвратява размазването на шарката. През това време си пригответе пандишпановата смес:
2.  Разбийте яйцата със захарта до побеляване с миксер. Добавете брашното и ванилията, като бъркате с шпатула, за да не спадне сместа.
Извадете замразеният лист от камерата. Изсипете върху шарките пандишпановата смес и я разпределете равномерно. Може да си помогнете с палетен нож. Имайте предвид, че не е необходимо да разпределяте по цялата тавичка, но трябва да е достатъчно, за да ви стигне да облечете тортата отстрани. При мен, след като се опече и изрязох крайчетата блата беше с приблизителни размери 31/23 см. Блата се пече на 160-170 градуса буквално за 5-7 минути. За да съм сигурна, че няма да имам потъмняване на шарката тавичката я поставих в средата на фурната. Когато блата се опече и леко поизстине внимателно отлепете хартията, изрежете поизкривените крайчета (ако е необходимо). Изпечен блата изглежда така:


ТЪМЕН КРЕМ (ГАНАШ):
Извадете от хладилника охладения крем-ганаш и го разбийте с миксер докато стане пухкав.

БЯЛ КРЕМ:
Смесете маскарпонето, крема сиренето, захарта и ванилията. Ако маскарпонето и крема сиренето са на стайна температура лесно можете да ги смесите с помощта на шпатула. Ако са скоро извадени от хладилник ги поразбъркайте с миксер докато омекнат и тогава продължете бъркането с шпатула, защото ако смесването е на високи обороти (миксер) има вероятност крема се втечни.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Поставете единия блат в тортена чиния. Пристигнете го с тортен ринг (ако имате ацетатна хартия по-добре сложете от вътрешната страна на ринга, за да е по-сигурно изваждането на самата торта). 
Нарежете блата за странично обличане на тортата на ленти с приблизителна ширина 7-8 см. Правя това уточнение, защото двата вида крем стигат за тази височина на тортата. Ако искате по-висока торта увеличете продуктите за кремовете. По стените на ринга наредете лентите една до друга (при мен се получиха 2 ленти, на които използвах цялата дължина, а третата я отрязох според мястото, което ми остана).
Сложете 1/2 от тъмния крем в средата, а около него като венец сложете от 1/2 от белия крем. Наредете останалите ви малини (при мен около 150 гр.) и добавете останалите ви количества от двата вида крем.
Най-отгоре се слага вторият блат. За да получа по-равна основа за белия ганаш и за да бъда сигурна, че блата няма да го поеме, измазах тортата най-отгоре леко с меко масло, подсладено с пудра захар.
Тортата се оставя в хладилник поне за 2 часа, за да стегне. 
След като е добре охладена се залива с бял ганаш - сметаната се поставя в съд да се сгорещи добре. Добавя се белият шоколад, начупен на парчета и се разбърква до пълното му разтопяване. Ганашът се оставя да се охлади леко и се залива върху тортата. Тъй като аз исках той да е точно върху самата торта ринга на тортата го махнах, след като тортата беше престояла в хладилника за 1 нощ. Вие, ако желаете, може да махнете ринга преди заливането с белия ганаш и да оставите той леко да се разтече по самата торта.
Най-отгоре направих ивица с част от белия ганаш, оцветен с малко сладкарска боя, наредих ягоди (ура, намерих пресни) и листа свежа мента.
Ето как и тортата получи своето име - Торта Ден и нощ с Berry вкус (от англ. малина - raspberry и ягода - strawberry) :-)

П.П. - Тортата е доста засищаща като вкус, затова може да режете по-малки парчета, но пък ако мнооого ви хареса, отрежете си голямо..... кой ще ви спре ;-)









3 коментара:

  1. Тортата изглежда чудесна!Като пишете течна сладкарска сметана , знам че Президент е най-добре, но... Хопла-та ще свърши ли работа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви! Да, ще ви свърши работа. За тази конкретно използвах млечна Elle&Vire, но просто защото имах в момента. Правила съм ганаш и с растителна сметана, каквато е Хопла и не съм имала проблем.

      Изтриване