четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Торта с маскарпоне мус и ягоди

Щом видях рецептата в блога на Ани Торта с маскарпоне мус и сладко от зелени смокини бях убедена, че ще я направя за специален повод. Грабна ме нежната визия. Не съм обаче по смокините и затова ги замених с ягоди.

За блатовете:
500 грама масло на стайна температура
2 ч. ч. кафява захар
4 яйца на стайна температура
2 с. л. мед
2 ½ ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. ч. прясно мляко
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Едно по едно се добавят яйцата и се бърка с миксер след всяко яйце до хомогенизиране. Слага се меда, прясното мляко и брашното, смесено с бакпулвера. Сместа се пече на 4 блата, в тавичка (24 см), покрита с хартия за печене на 180 градуса.

За крема:
500 г сирене Маскарпоне
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч. ч. кристална захар
2 ванилии
кората от един лимон
Сметаната се разбива с миксер. Добавя се захарта. След като са се смесили добре се добавят маскарпонето, ванилията и лимоновата кора. Оставя се да се охлади.

Отделно:
Сладко от ягоди за пълнеж между блатовете
1 натурален шоколад за рисунките

Върху подложката, на която ще бъде тортата се поставя тортен ринг. Може, ако имате ацетатна хартия, да сложите лента от нея от вътрешната страна на ринга. Това ще ви помогне при изваждането на тортата от ринга в последствие. Тортата се подрежда като най-отдолу се поставя блат, върху него се маже част от крема, върху крема тук-таме слага сладко от ягоди. Последният блат се измазва само крем. След това тортата се оставя в хладилник да стегне за 2 часа. Когато е стегнала добре ринга се отстранява, а тортата се измазва и от страни с останалия крем. Отново се оставя в хладилник.

За рисунъка отстрани на тортата и за пеперудите съм използвала около 100 грама черен шоколад. Шоколада е хубаво да е темпериран. Тъй като нямам термометър използвам съвета на Йоли - разтапям 2/3 от шоколада на водна баня, отдръпвам съда от котлона и добавям останалата 1/3 начупен на парчета и разбърквам докато те се разтопят напълно. Така шоколада е готов за работа.
Върху парчета хартия за печене нарисувах пеперуди, подгънах леко хартията и ги оставих да се стегнат.
Рисунъка отстрани на тортата направих като измерих с конец обиколката на тортата и нейната височина. Изрязва се лист хартия за печене с необходимите размери. С разтопения шоколад направих несиметрични цветя. Когато рисунъка е завършен много внимателно тортата се облепя с нарисуваната хартия, притиска се внимателно по цялата обиколка и се оставя в хладилник да стегне. След като шоколада е стегнал хартията се отлепя внимателно.
С част от крема се правят и малки розички, които се покриват с пресни ягоди.
В центъра на тортата има 3 малки розички и една цяла ягода за опора на пеперудите. Имайте предвид, че от топлината на ръцете шоколада се топи много лесно и трябва да действате бързо. Може да си помогнете с пинсета при поставянето, за да няма директен допир с ръце.











Няма коментари:

Публикуване на коментар