сряда, 17 февруари 2016 г.

Медена торта с пеперуди

Това е една от тортите, които съм правила с най-голяма любов! Първата торта за моята дъщеричка. През есента на 2014 г. станах майка за първи път. Роди се най-голямото слънце в живота ми - Лора. Исках да спазя традицията и за навършване на 40 дни от нейното раждане поканих мои близки жени. Тортата, която избрах да направя е Медена торта на Йоли 
Спазих почти рецептата на Йоли с малки изключения. И така:


За блатовете:
2 яйца
1 ч. ч. захар
4 с. л. течен мед
5 с. л. течно масло
1 ч. л. сода за хляб
подправки по избор (аз използвах канела)

брашно за омесване на меко и лепкаво тесто

Яйцата, захарта, меда, маслото и подправките се разбъркват добре. Добавя се брашното и се омесва тесто. Тестото се слага в хладилник да стегне добре (около 3 часа). Готовото тесто разделих на 4 топки. Всяка топка разточих на кора с приблизителен размер 24-26 см. За да се получи идеален кръг използвах дъното на тавичка за да очертая точен кръг, а изрезките от 4-те кори събрах и използвах за направата на меденки с формата на пеперудки и сърчица. Изпекох корите върху хартия за печене във фурна на 180 градуса.

За крема:
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 с. л. захар
8 с. л. брашно с връх
настъргана лимонова кора
ванилия

1/2 ч. ч. течна сладкарска сметана 

От всички продукти (без сметаната) се сварява крем и се оставя да изстине добре. За да не хваща коричка крема, докато изстива, използвам съвета на Рудолф - поставям върху самия крем фолио за свежо съхранение. Хитринката работи безотказно :-)  След като кремът е напълно изстинал се разбърква с миксер с предварително разбитата на сняг сметана.


За глазурата на пеперудките и сърчицата използвах любимата си глазура от:
1 белтък
1 с. л. лимонов сок
100 г пудра захар (пресят  поне два пъти)
Белтъците и лимоновият сок се разбиват с миксер на ниски обороти. Когато пяната от белтъците започне да побелява, лъжица по лъжица, се добавя и пудрата захар. Оцветява се пожелание.
Сърцата и пеперудките са направени с помощта на тези "моливчета" и перлички. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар