четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Торта "Веселушковците"


Тортите!!!

Тортите са моята най-голяма слабост – да ги приготвям и да ги хапвам :-D Реших първата рецепта на торта, която публикувам да е торта, в която съчетах рецепти на две дами, които много харесвам и съм приготвяла много от техните рецепти – Йоли и Ани Шакарян. Приготвих тортата за първия Първи юни на моята дъщеричка и я нарекох „Веселушковците”.


Блатовете взаимствах от „Медената торта” на Йоли

2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. течно масло
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (за тази торта използвах микс за меденки)
брашно за омесване на меко и лепкаво тесто

Яйцата и захарта се разбъркват добре. Добавят се меда, маслото, содата и подправките. Последно се добавя брашното. Тестото се поставя в хладилник за 2-3 часа докато стегне добре. След като е стегнало добре се разделя на 6 топки  и всяка топка от тях се разточва с размер 20 см, или ако искате по-тънички блатове както обичам аз – 24 см. Корите се пекат върху хартия за печене на 180 градуса до порозовяване. Ако не сте могли да направите правилни кръгове, докато са още топли можете да ги изрежете с остър нож по шаблон (аз ползвам капака на една тенджера :-) ). Важно е да са топли, защото тогава са меки, а при изстиването се втвърдяват и рискувате да се начупят. Изрезките може да си ги хапнете, или смелите в блендер и да ги ползвате на облепите тортата отвън.


Кремчето е от Френска селска торта на Ани

1 л. цедено кисело мляко
1/2 ч.ч. кристална захар
кората от един лимон
2 с.л. лимонов сок
70 мл сладкарска сметана
2 ванилии

Киселото мляко и захарта се разбиват. Добавя се лимоновата кора,  сока  и ванилиите. Сметаната се разбива в отделна купа и се смества внимателно с млякото като се бърка с шпатула.
Тортата се подрежда блат, крем и сладко каквото обичате :-) (за тази ползвах сладко от ягоди). 








Няма коментари:

Публикуване на коментар